-
Ympäristöterveys järjestettävä yhtenä kokonaisuutena ja osana terveyspalveluita
Suomen Lääkäriliitto ry, Suomen Hammaslääkäriliitto ry ja Suomen Eläinlääkäriliitto ry toteavat, että ympäristöterveydenhuolto tulee järjestää yhtenä kokonaisuutena ja yhdessä terveyspalveluiden kanssa. Ympäristöterveys on ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä ja osa perusterveydenhuoltoa.
-
Lääkärien ammatillisesta täydennyskoulutuksesta ei saa tinkiä
Lääkäriliitto haluaa tuoda esiin huolensa lääkärien kouluttautumisoikeuden ja -velvollisuuden toteuttamisesta sekä painottaa työnantajan lainsäädännöstä tulevia velvoitteita, joita tulee noudattaa säästöjenkin aikana.
-
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsy taattava - terveydenhuoltolakia muutettava
Suomen terveydenhuolto on laadukasta ja kustannustehokasta, myös kansainvälisessä vertailussa. Järjestelmämme keskeinen ongelma ovat pitkät odotusajat ja epätasa-arvoinen hoitoonpääsy erityisesti perusterveydenhuollon palveluihin. Köyhimmät ja kipeimmät – vanhukset, työelämän ulkopuolella olevat työikäiset ja lapsiperheet – joutuvat odottamaan pisimpään. Tämä epätasa-arvo kyseenalaistaa järjestelmämme legitimiteetin.
Perustason terveyspalvelujen saatavuusongelma on ratkaistava erillään mahdollisista hallinnollisista uudistuksista ja viivytyksettä. Sitä edellyttää myös tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen: vanheneva väestömme, lisääntyvä palvelutarve, sekä terveydenhuollon teknologian nopea kehittyminen.
-
Sote-uudistus toteutettava seuraavalla hallituskaudella vaiheittain
Suomen terveydenhuolto kaipaa välttämättä uudistamista. Siksi sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöuudistusta on jatkettava tulevalla hallituskaudella. Mammuttimaisen kertauudistuksen sijaan kannattaa tavoitella vaiheittaista kehittämistä olemassa olevalta pohjalta, hyödyntäen eri puolilla maata tapahtuvan kehittämistyön kokemuksia.
-
Potilas tarvitsee valintansa tueksi laatutietoa ja ohjausta
Lääkäriliiton mielestä terveydenhuollon valinnanvapautta hallitusti lisäämällä voidaan parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta.
-
Lääkäriliiton valtuuskunta: Kattava saattohoito turvattava kaikille tarvitseville
Lääkäriliiton valtuuskunta antoi julkilausuman saattohoidosta syyskokouksessaan 9.12.2016.
-
Terveyden sosiaaliset taustatekijät osana lääkärintyötä
Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kaikilla tasoilla ja kaikilla sektoreilla tulee arvioida ja ottaa huomioon päätösten terveysvaikutukset.
-
Oikeus terveyteen turvattava jokaiselle ihmiselle, myös paperittomalle
Lääkäriliitto vetoaa maan hallitukseen yhdessä lähes kolmenkymmenen järjestön kanssa sen puolesta, että jokaiselle Suomessa oleskelevalle turvattaisiin lain tasolla oikeudet julkisen terveydenhuollon palveluihin vähintään samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.
-
Sote-alue vain järjestää – vain sote-alue järjestää
Lääkäriliiton mielestä valmisteltavassa uudistuksessa sote-alueille tulee siirtää järjestämisvastuu kokonaisuudessaan.
-
Kannanotto Akavan luonnokseen työelämän tavoitteista
Lääkäriliitto toivoo täsmennyksiä ja täydennyksiä Akavan luonnokseen työelämän tavoitteiksi.
-
Lääkäriliiton näkemys järjestämislakityöryhmän esitykseen
Lääkäriliiton mielestä lausuntokierroksella olevaa sote-mallia ei tule sellaisenaan toteuttaa. Liitto esittää malliin useita korjauksia.
-
Kannanotto oppilas- ja opiskeluhuoltolaista
Lääkäriliitto toivoo, että opiskeluterveydenhuolto yhdessä opintojen ohjauksen kanssa pyrkii varmistamaan, että kukin oppilas ohjautuu työhön, joka soveltuu hänen terveytensä mahdollisiin riskeihin ja rajoitteisiin.
-
Hallituksen päätös johtaa jopa tuhannen terveydenhuollon, työelämän ja säteilyturvallisuuden asiantuntijan irtisanomiseen
Hallitus päätti keväisessä kehysriihessään vähentää 30 miljoonalla eurolla sosiaali- ja terveysministeriön alaisten tutkimuslaitosten rahoitusta. Päätös voi seurannaisvaikutuksineen johtaa jopa lähes 1000 työntekijän irtisanomiseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Työterveyslaitoksesta ja Säteilyturvakeskuksesta. Samalla hallitus vaarantaa vakavasti terveydenhuollon, työelämän ja säteilyturvallisuuden asiantuntemuksen sekä viranomaistoiminnan.
-
Kannanotto: Palvelurakenneuudistukselle uusi suunta
Terveyspalvelujärjestelmämme perusrakenteet on luotu vuosikymmeniä sitten. Tulee hyväksyä, että kuntien rooli terveydenhuollossa muuttuu yhteiskunnan muuttuessa ja terveydenhuollon menetelmien kehittyessä.
-
Kannanotto: Kunnat eivät pysty itsenäisesti vastaamaan terveyspalveluiden järjestämisestä
Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän kokonaisuudistus on välttämätön. Nykyinen palvelurakenne periytyy monen vuosikymmenen takaa eikä enää vastaa nykyaikaisen terveydenhuollon tarpeita - tulevaisuuden haasteista puhumattakaan.