Blogi

Lääkäriliiton Terveys on tärkeintä -blogissa liiton asiantuntijat, luottamustehtävissä toimivat henkilöt ja lääkärit sekä muut asiantuntijat avaavat näkymiä suomalaiseen terveydenhuoltoon järjestelmätasolta arkikokemuksiin. Blogissa julkaistut tekstit eivät edusta Lääkäriliiton virallista kantaa.

  • Anna Sirviö Tutkija

    Not all men, eikä kaikki naisetkaan – mutta yksikin on liikaa

    Naiset ovat aina olleet merkittävä osa terveydenhuoltoa. Historian saatossa ja maantieteellisesti katsoen naisten rooli on vaihdellut parantajasta kätilöön ja monenlaiseen hoitajaan joko ilman koulutusta tai sen pätevöittämänä. Ovatpa nämä liki yliluonnolliseksi koetut taidot olleet syynä epäluuloon ja aikanaan suoranaiseen noitavainoonkin. Nykyään noin 67 prosenttia terveydenhuollon henkilöstöstä maailmassa on naisia, ja valtaosa heistä on hoitajia tai kätilöitä. Terveydenhuollon johtotehtävissä toimivista sen sijaan noin 75 prosenttia on edelleen miehiä (WHO).

  • Anna Zibellini Neuvottelupäällikkö

    Yhteiskunta tarvitsee hyvinvoivia lääkäreitä

    Työhyvinvoinnista puhutaan paljon ja työhyvinvoinnin edistäminen on noussut jonkinlaiseksi trendiaiheeksi. Teema koskettaa ilman muuta myös lääkärikuntaa, sillä myös lääkäri on työnsä tekijä ja hänellä on oikeus, ja velvollisuuskin, voida työssään hyvin.  

  • Uusia virityksiä vai näyttöön perustuvien keinojen käyttöä

    Luottamus terveydenhuoltoon rapautuu ja taustalla ovat tutut syyt – yleislääkärin vastaanotolle ei tahdo päästä tiukan hoidon tarpeen arvion läpi. Jos vastaanotolle pääsee, niin aina on vastassa eri lääkäri. Välillä potilas saa terveydelliseen huoleensa vastauksena tuntemattoman lääkärin terveiset tuntemattoman hoitajan välittämänä, joko chatissa tai puhelimessa. On potilas sitten vastaanotolla tai digikanavassa, yleislääkärin aika kuluu tuntemattoman potilaan papereita lukiessa ja potilaan tilanteeseen tutustuessa.

  • Kollegakonkareitten ääni

    Seniorilääkäreiden ääni kuuluviin

    Pyrimme vaikuttamaan terveydenhuollossa tehtäviin päätöksiin ja tarvittaessa yhteiskunnallisiin päätöksiin ja ilmiöihin (esim. eutanasia, medikalisaatio, priorisointi, mentorointi, julkinen ja yksityinen terveydenhuolto sekä digitalisaatio).

    Arvostamme ja edistämme lääkärikunnan yhtenäisyyttä ja kollegiaalisuutta. Tuemme vahvasti Suomen Lääkäriliiton asettamien työikäisten kollegojen edunvalvontaan liittyvien ja ammatillisten tavoitteiden saavuttamista mm. kokemuksemme ja pitkien työuriemme aikana syntyneiden verkostojemme avulla.

  • Rohkeutta uudistaa, taitoa kuunnella

    Mitä vaikutuksia sairaalaverkon supistuksilla on sinun työhösi? Onko oikein, että suomalaisessa terveydenhuollossa vastuun kantaja olet aina sinä yksittäinen ammattilainen, ei käytännössä koskaan organisaatio? Mitä käy palkallesi, jos sairastut päivystysviikolla? Maksetaanko sinun yksikkösi viikkolepokorvaukset oikein ja läpinäkyvästi? Mahdollistetaanko osa-aikatyö edes lain vaatimalla tavalla lapsen vanhemmille?

  • Terveys on toimintakykyä – niin ihmiselle kuin organisaatiolle

    ”Veronmaksajat ansaitsevat paremmat sote-palvelut.” Näin otsikoitiin mielipidekirjoitus Helsingin sanomissa 15.9.2024. Kansalaisten toimintakyky ja selviytyminen arjessa ovat käsitteitä, joilla voidaan arvioida, miten terveydenhuolto kykenee täyttämään tehtävänsä. Kuitenkin terveydenhuollon oma toimintakyky on vakavasti häiriintynyt.

  • Hitaita herrojen kiireet

    Rapiat kolmekymmentä vuotta sitten, juuri erikoissairaanhoitolain voimaantulon jälkeen, joukko tuolloisia nuoria lääkäreitä julkaisi kirjasen. Huolemme oli, että jos terveyspalvelujärjestelmäämme ei kyetä kehittämään, kansalaisten – ainakin osan – veronmaksuhalukkuus tulee romahtamaan.  

  • Henriikka Hakkala Viestinnän asiantuntija

    Kun sinä et ole vain sinä

    Tutkimus ja demokratia ovat saman perheen sisaria. Molemmissa otoksen katsotaan edustavan koko joukkoa. Tästä seuraa, että osa meistä ei aina tiedä tulleensa tutkituksi tai päättäneensä, vaikka näin olisikin tapahtunut.

  • Anna Levy

    Tarvitaanko lääkärikoulutuksen ja opetuksen kehittävää työotetta palvelujärjestelmässä?

    Terveydenhuolto on murroksessa: sote-uudistus muovaa terveydenhuollon alueellista järjestämisvastuuta ja toimintaa, terveydenhuollon toimijoita on kentällä enemmän kuin koskaan ja samaan aikaan lääketieteen koulutusta uudistetaan. Nämä muutokset tarjoavat yliopistollisille sairaaloille ja keskussairaaloille mahdollisuuden tarkastella opetus- ja koulutustoimintaansa uudella tavalla. Osataanko tähän mahdollisuuteen tarttua?

  • Liisa Aro

    Apua, syrjinkö vahingossa?

    Tuomitsen syrjinnän kaikissa muodoissa, oli se sitten ikään, sukupuoleen, etnisyyteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa. Mielestäni en syrji ketään ja ajattelen erilaisuuden olevan rikkaus. Mutta syyllistynkö kuitenkin syrjintään vähän niin kuin vahingossa? Haastan sinutkin pohtimaan asiaa. 

  • Henriikka Hakkala Viestinnän asiantuntija

    Terveisiä tyhjästä tilasta

    Viestinnässä on aina mukana paitsi osallistujat myös tyhjä tila, jossa tapahtuvaa on vaikea hallita. Konteksti ja ennakko-oletukset vaikuttavat voimakkaasti siihen, mitä tyhjässä tilassa tapahtuu. Parhaimmillaan ymmärrystä ja jaettua todellisuutta, toisinaan jotain muuta.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Lääkärin todistukset - tarpeellista vai tarpeetonta?

    Lääkärille on suotu aivan erityinen asema todistajana ja tämän aseman on antanut yhteiskunta. Lääkäreihin luotetaan puolueettomana asiantuntijana. Lääkärin todistaminen on kuitenkin laventunut lakisääteisistä alueille, joille se ei kuulu.

  • Hyvää työpaikkaa ken vaihtaisi?

    Olipa kerran nuori kollega, joka kysyi neuvoa työpaikkansa ongelmiin eräällä monien tuntemalla lääkärifoorumilla. Olisi vähättelyä sanoa, että kollegan kuvaama tilanne olisi ollut ”pienehkö ongelma viihtyvyydessä”, mutta jos olisi nähnyt vain nuoren kollegan saamat vastaukset, sellaisesta olisi voinut kuvitella olevan kysymys.

  • Kati Lehtonen

    Kerro, kerro kuvastin, mikä muoto kaunehin?

    Onko yrittäjyyden kuvajainen kauniimpi kuin vanhan kunnon työsuhteen –  muutamia näkökohtia nuoren lääkärin toiminnan aloittamiseen yksityissektorilla.

  • Olet osa lääkärikunnan historiaa

    Lääkärin ammatti on paitsi alati uudistuva, niin myös yksi perinteisimmistä. Antiikin ajoista alkaen sukupolvi toisensa jälkeen on antanut panoksensa kanssaihmisten parantamiseksi ja kärsimysten lievittämiseksi. Ilman edeltävää polvea ei olisi ollut opastusta seuraavalle. Ilman seuraavaa polvea ei olisi ollut ketään kelle tiedon ja taidon siirtää. Ilman katkeamatonta ketjua ei olisi jatkuvaa kehitystä ja nykyistä ammattikuntaa sekä näyttöön pohjautuvaa lääketiedettä.

  • Prosenttitiedettä

    Puolet siitä mitä teille lääketieteellisessä opetetaan, ei pidä paikkaansa. Emme vain tiedä, kumpi puoli se on.

  • Heli Hartman-Mattila Lakimies

    Työelämässä juridiikka on usein huono isäntä

    Vanha arvoitus kysyy, mikä on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vastaus on tuli. Työelämän haasteita ratkoessa samaa voi usein sanoa juridiikasta. 

  • Sairauspoissaolotarpeen määrittäminen – kyselytutkimus lääkäreille

    Miksi sairauspoissaolotarpeen määrittämiseen liittyviä tekijöitä on tarpeen tutkia uudelleen nyt? 

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Joulun yltäkylläisyys ja kohtuuden moraali

    Kaupoille joulu on vuoden tärkein myyntiajankohta. Mainoksia on joka paikassa. Uusia kivoja vempaimia on keksitty tai vähintäänkin vanhoja merkittävästi paranneltu. Markkinamiehet kyllä osaavat luoda ihmisille tarpeita. Lapsiperheille erilaiset lelukuvastot aiheuttavat perheen pienimmissä riemua, mutta vanhemmissa ahdistusta. Toiveet ja tarpeet eivät todellakaan kohtaa, kun lapsi miettii joululahjatoiveitaan.

  • Minna Kaarisalo Piiriylilääkäri

    Lääkäriliiton valiokuntapaikat pian jaossa - tule mukaan!

    Lääkäriliiton alueelliset valiokunnat pyörivät viidellä yliopistopaikkakunnalla. Mistä on oikein kyse? Kannattaako lähteä mukaan?