-
Tieteellinen tutkimus on myös koulutuksen perusta
Tämän päivän tutkimus on huomisen hyvää hoitoa. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kuitenkin kaavaillee mittavia leikkauksia tutkimusrahoitukseen. Kehysriihessä sovitusta OKM:n 35 miljoonan euron leikkauksesta valtaosa kohdistuu tällä tietoa tieteeseen. Myös Suomen Akatemian rahoituspohja on uhattuna.
-
Lääkäriliitto käynnistää kampanjan terveyskeskusten pelastamiseksi
Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy vetoavat: Pelastetaan terveyskeskukset - kun vielä voimme!
-
Lääkäriliitto vaatii johdonmukaisuutta tieteen rahoitukseen
Lääkäriliitto ihmettelee tieteeseen kohdistuvia uusia leikkauksia. 35 miljoonaa euroa saattaa tuntua pieneltä summalta, jos puhutaan tutkimus- ja kehitystoiminnan bruttokansantuoteprosenteista. Tämä on kuitenkin harhaa, sillä tutkimus on pitkäjänteistä työtä ja sen rahoituksen pitäisi sen mukaisesti olla vähintään vakaata.
-
Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy: Kesä ei saa kaataa terveydenhuoltoa
Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy ovat huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä kesälomakauden lähestyessä, sillä terveydenhuollon henkilöstöstä suuri osa on edelleen rokottamatta. Työssäjaksamisen turvaamiseksi tulevan kesän lomat on voitava pitää, sillä terveydenhuollossa on työskennelty koronan tuoman lisäpaineen alla jo reilu vuosi.
-
Terveydenhuollon henkilöstön koronarokotuksia tulee jatkaa
Lääkäriliitto on huolissaan siitä, että rokotteiden odotettua hitaamman saatavuuden vuoksi myös terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen on hidastunut siten, että suurin osa henkilöstöstä on edelleen rokottamatta.
-
Lääkäriliitto: Perusterveydenhuollon ja tutkimuksen rahoitus korjattava kehysriihessä
Kunnallisen perusterveydenhuollon heikko tilanne on Lääkäriliiton arvion mukaan suomalaisen terveydenhuollon kipein ongelma, johon hallituksen on löydettävä ratkaisuja kehysriihineuvotteluissa.
-
Rokotusjärjestys jätettävä asiantuntijoiden päätettäväksi
Covid-19-rokotuksissa siirrytään pian terveiden työikäisten rokottamiseen. Riskit viruksen leviämiseen ovat erilaisia eri alueilla ja erilaisissa ammateissa, mikä on nostanut vilkasta keskustelua valtaväestön rokotusten järjestyksestä. Keskustelussa on jo noussut esiin useita erilaisia intressejä.
-
Lääkäriliitto vetoaa: jokaisen on tunnettava vastuunsa
Covid-19-epidemia on pahimmillaan karkaamassa hallinnasta. Rajoituksia kiristetään nyt lakien ja asetusten voimalla, mutta teho-osastojen ja sairaaloiden toiminnan ylärajat saatetaan pian saavuttaa.
-
Terveyskeskusten lääkäritilanne paranemassa
Terveyskeskusten johtavien lääkärien arvio työvoimatilanteesta on positiivisempi kuin vuosi sitten, ilmenee Lääkäriliiton vuosittaisesta tutkimuksesta. 70 prosenttia vastaajista piti lääkäritilannetta kokonaisuudessaan erittäin tai melko hyvänä.
-
Lääkärien koulutusoikeudet Päijät-Hämeessä
Lääkäriliitto vetoaa neuvotteluosapuoliin, jotta erikoislääkärikoulutus saadaan jatkossakin turvattua Päijät-Hämeessä.
-
Tuula Rajaniemen puhe Lääkäripäivien avajaisissa
Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Tuula Rajaniemi nosti avajaispuheessaan esille mm. koronarokotukset. Lääkärit kannustavat kansalaisia ottamaan rokotteen, jotta pandemiasta vapauduttaisiin ja terveydenhuollon resurssit voitaisiin suunnata normaaliin toimintaan.
-
Lääkäriliitto myöntää Max Oker-Blom -palkinnon gynekologi Pirkko Brusilalle
Lääkäriliiton seitsemäs Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto myönnetään gynekologi Pirkko Brusilalle, joka on tehnyt mittavan elämäntyön naistentautien ja erityisesti seksuaaliterveyden sekä seksologian alalla.
-
Lääkärit palkitsevat viiden tähden koulutuspaikat
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) ja Suomen Lääkäriliiton tekemä selvitys paljastaa Suomen parhaat erikoistuvien lääkärien koulutuspaikat. Viidellä tähdellä palkitaan yhteensä 50 koulutuspaikkaa.
-
Lääkärijärjestöt: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka koskee myös suomalaisia
Suomalaiset lääkärijärjestöt vetoavat päättäjiin ilmasto- ja kestävyystoimien vauhdittamiseksi. Ilmastonmuutos on 2000-luvun vakavin uhka ihmisten terveydelle, ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset näkyvät jo Suomessakin.
-
Lääkäriliiton kanta: hyvä saattohoito tärkeintä – ei eutanasialle
Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli kokouksessaan 10.12.2020 elämän loppuvaiheen hoidosta sekä eutanasiasta. Liitto pitää tärkeänä laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon varmistamista jokaiselle sitä tarvitsevalle potilaalle. Lääkäriliitto ei kannata eutanasian laillistamista. Vastauksia tuoreeseen, liiton jäsenten mielipiteitä eutanasiasta kartoittaneeseen kyselyyn kertyi lähes 7 000. Kysymys eutanasiasta jakaa lääkärikuntaa. Lääkärien suhtautuminen eutanasiaan ei ole muuttunut edellisen, vuonna 2013 toteutetun, kyselyn tuloksiin nähden.
-
Lääkäriliiton laatupalkinto Tays Silmäkeskukselle
Lääkäriliiton laatupalkinnon on saanut Tays Silmäkeskus silmänpohjan kostean ikärappeuman hoitoprosessin kehittämisestä. Voittaja valittiin koronatilanteen takia virtuaalisena järjestetyssä laatupalkintofinaalissa tiistai-iltana 8.12.2020.
-
Lääkäriliitolta kymmenen teesiä terveydenhuollosta
Lääkäriliiton parivuotisessa Terveydenhuollon korjaussarja -hankkeessa kirkastettiin toimivan ja kestävän terveydenhuollon periaatteita. Tuloksena on kymmenen uutta teesiä, jotka antavat linjamerkkejä muun muassa sote-uudistukseen.
-
Lääkäriliitto: Sote-uudistuksen on edettävä
Lääkäriliiton kommentit hallituksen uusiin sote-linjauksiin – sote-uudistuksen on nyt edettävä.
-
Lääkäriliitto: Sote-uudistuksen tavoitteet ovat hyvät, mutta ehdotetussa mallissa vielä parannettavaa
Lääkäriliiton mukaan suurimman ongelman muodostaa Uudenmaan erillisratkaisu, jossa kolmasosan maamme väestöä kattavalla alueella uudistuksen keskeiset periaatteet ja tavoitteet eivät toteudu. On tärkeää, että uudistusta kuitenkin sen puutteista huolimatta viedään eteenpäin.
-
Lääkäriliitto päättää sote-kannastaan tänään
Lääkäriliiton hallitus päättää kannastaan valtioneuvoston sote-luonnokseen kokouksessaan perjantaina. Sote-uudistusesityksen lausuntokierros on päättymässä.